Aile İçi Şiddet - Çift Terapisi

Klinik alanda farklı terimlerle ifade edilen “Evlilik Terapisié bir biriyle çatışma yaşayan iki insanın etkileşimini değiştirmek üzere düzenlenmiş psikoterapi yöntemidir. Evlilik terapisi üzerine eğitim almış bir psikoterapist çiftle terapötik bir anlaşma vlilik terapisi üzerine eğitim almış bir psikoterapist çiftle terapötik bir anlaşma yapar. Terapist belli eletişim yöntemleri aracılığıyla eşler arasındaki rahatsızlığı azaltmaya, uyumu bozan davranış biçimlerini değiştirmeye ve bireylerin kişilik yapılarında olgunlaşmalasını sağlamaya çalıştğı bir terapi yöntemidir. Çift Terapisini çift psikoterapisti eğitimini almış psikoterapistler yürütür.

 

Evlilik iki farklı kültürden, iki farklı aile ortamından gelen, farklı eğitim almış kişilerin bir araya gelmesi ile bir yapıdır.  İki ayrı zihinsel bambaşka dünyaların bir araya gelmesidir. Klinik anlamda evlilik terapisi, çift terapisi ve ilişki terapisi birinin yerlerine kullanılan kavramlardır.(Biz Evlilik Terapisi kavramını tercih etmekteyiz.) Evlilik terapisi; birbiriyle çatışmada olan iki insanın etkileşimlerini değiştirmek için uygulanan bir psikoterapi yöntemidir.  

Evlilik terapisi çift terapisne göre konu açısından ailevi bir çatışmanın ele alındığı bir terapi şeklidir ve çift terapisine göre daha sınırlı konuları kapsar.

Evlilik terapisi bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkileri destekleyerek onların güven, saygı ve sevgi bağlarının oluşmasıyla sağlam ve sağlıklı bir evlilik ortamını oluşturmalarına yardımcı olmayı hedefler. Evlilik terapisi evlilik bağını kuvvetlendirmek bazende boşanma üzerine çalışmaktır.

Evlilik terapisi evlilikte iyi gitmeyen konuların anlaşıldığı, iyi gitmesi için ne yapılması gerektiğinin, eşlerin ortak çabasının gösterildiği veya gösterilmediği, evliliğin son bulup bulmayacağının veya devam edilecekse ne şekilde gidileceği konusunda bir kararın netleştiği bir süreçtir.

Evlilik terapisi o zamana kadar konuşulmayanların konuşulduğu bir süreçtir.

Evliliklerdeki en önemli problem oluşturan alan her iki bireyin kendi kişilik özelliklerini evlilik kurumunda ortaya koymaya başlaması ile ortaya çıkan çatışmaları çözememek ya da yönetememekten kaynaklanır.

Bir başka problem oluşturan etken ise her iki bireyin kendi aile yapılarından getirmiş oldukları virütik yapıları yeni evlilik kurumuna bulaştırmaları taşımaları ile ortaya çıkar.

Evlilik Terpaisinde Hedef ve Amaç

Evlilikle ilgili duygusal sıkıntıları azaltmak, eşlerin birey olarak sorun çözme becerilerinin geliştirilmesidir. Eşlerden bir ya da her ikisinin kişilik yapılarının farkına varmalarını sağlayarak diğeri üzerindeki etkilerini fark etmesini sağlamak ve olgunlaşması için çaba sarf etmesidir.  Burada çiftlere kendisini ve eşini anlama imkanı sunulur.

Evlilik terapisinde hedef çiftlerin problemlerini kendi başlarına çözebildikleri noktaya kadar götürmektir. Çiftlerin ortak bir dil oluşturdukları süreç ortalama 3-6 ay olabildiği gibi birkaç yıla kadar da sürebilir. Çiftler terapi sürecinin ne kadar devam edeceğine çiftler kendileri karar verirler.

Boşanma Terapisi:

Evlilik terapisi hiçbir evliliğin devamı güvencesini vermez. Eşlerden birisinin yada her ikisininde birlikteliği sürdürmek istemediği durumlarda evlilik terapisi birlikteliğin sürdürülemez olduğunu gösterebilir. Bu durumlarda çift zor olan ayrılma ve boşanma süreciyle çalışmak için terapistle görüşmeye devam edebilir. Buna boşanma terapisi denmiştir. Burada amaç sağlıklı bir ayrılma süreci hedeflenebilir.

 

Evlilik Terapisi Çeşitleri:

1.Bireysel Evlilik Terapisi

Bireysel evlilik terapisi iki farklı biçimde uygulanabilmektedir.  

Birinci şekli; Bireysel terapide eşler, birbiriyle mutlaka iletişimi olması gerekmeyen farklı terapistler tarafından görülebilirler. Terapinin amacı, her bir eşin uyuma yönelik kapasitesini güçlendirmektir. Bazen sadece eşlerden birisinin bireysel psikoterapisi devam ediyor olabilir. Bireysel evlilik terapisinde, eşlerin her biri de terapidedir. Tedaviyi aynı terapist yürüttüğünde, eş zamanlı (concurrent) terapi denir; eşler farklı terapistler tarafından görüldüğünde ise, buna ortaklaşa (colloborative) terapi denir.

İkinci Şekli; Evlilik terapisinde genelde çiftlerin ikisi ile birlikte devam eder. Nadir durumlarda eşlerden bir tanesi evlilik sorunlarını konuşmak için terapiste başvurabilir. Bireysel terapi, evlilikle ilgili güçlükleri çözemediğinde, eşlerden birindeki yada her ikisindeki sıkıntının başlangıcının açıkça evlilikle ilgili olaylarla bağlantısı olduğunda ve çatışma halindeki çift evlilik terapisi istediğinde bireysel evlilik terapisi düşünülür.

2.Birleşmiş Terapi:

Birleşmiş terapi, eşlerin bir yada iki terapist tarafından yapılan birleşik oturumlarda terapiye katıldıkları yöntemdir. Evlilik terapisinde en sık olarak kullanılan tedavi yöntemidir.

3.Dört-Yol  Oturumu: Bir dört-yol oturumunda her bir eş, dört kişinin tamamının katıldığı düzenli birleşik oturumlarla birlikte ayrı bir terapist tarafından görülür. Dört-yol oturumunun bir varyasyonu cinsel açıdan işlev bozukluğu olan çiftlerin hızlı tedavisi için William Masters ve Virginia Johnson tarafından geliştirilen yuvarlak masa görüşmesidir. İki hasta ve karşı cinsten iki terapist düzenli olarak bir araya gelir.

4.Grup psikoterapisi: Üç ya da dört çiftten ve bir ya da iki terapistten oluşan bir grup içine yerleştirilmiş evli çiftlerin terapisidir. Çiftleri çeşitli grup dinamiklerinin etkilemesine olanak verir. Grup genellikle Çiftler birbirleriyle özdeşim yapar ve diğerlerinin de benzer sorunları olduğunu fark eder; her biri aynı ya da karşı cinsiyetten grup üyesi arkadaşlarından destek ve empati görür; çiftler cinsel tutumları araştırırlar ve akran gruplarından yeni bilgiler elde edebilmek için bir fırsatları olur ve her biri davranışları ile ilgili tarafsız eş olmayan bir üyeden geldiğinde eşten yada terapistten geldiğinden daha anlamlı ve daha iyi özümsenebilecek olumlu ya da olumsuz özgül geri bildirimler alır.

 

Çift ve Evlilik Terapisinde ele alınan başlıca konular:

1.       Eşler arasındaki etkileşim ve iletişimin bozulması.

2.       Duyguların paylaşılması

3.       Ekonomik konular, paranın nasıl harcanacağı veya değerlendirileceği.

4.       Çocukların sorumluluğunu paylaşma ve gelecekleriyle ilgili ortak karar verebilme çocukların bakımı ve yetiştirilmesindeki farklı bakış açıları ve Çocukların bakımını kimin üstleneceği, eğitimlerinin nasıl olacağı, disiplinlerinin nasıl sağlanacağı da tartışma konularındandır.

5.       Ev işlerinin paylaşımı

6.       Eşlerin aileleri ile ilişkilerin nasıl olacağı, akraba ilişkileri, bekârlık dönemi arkadaşlarla ilişkiler.

7.       Cinsellik, cinsel hayattaki yetersizlikler ve uygunsuzluklar sayılabilir.

8.       Boş zamanları birlikte ve kaliteli geçirme

9.       Kıskançlık

10.   İletişim eksikliği, iletişim çatışmaları.

11.   Ekonomik sorunlar,

12.   Sorun çözmede kullanılan hatalı yollar, 

Nasıl Yaklaşıyoruz

Çift terapisinde çiftlerle önce birlikte sonra ayrı ayrı sonra tekrar birlikte değerlendirme yapılmaktadır. Bu süreçte psikolojik testler aracılığı ile kişilik özelliklerinin tespiti yapılmaktadır. Burada her iki çiftin davranışsal, bilişsel ve duygusal alanları değerlendirerek bunun çiftlerin birlikteliklerine yansıması ifade edilmektedir.

TOP